ניקוי תנור הוא בערך כמו ללכת לרופא השיניים. מעטים מאתנו מצפים לחוויה (וחלקנו מתעבים אותה על הסף), אך לעתים קרובות, המחשבה על איך ננקה גרועה יותר מהניקיון עצמו. ולא פחות חשוב – אנו חייבים לבצע את זה… עם הידע הנכון איך לנקות תנור ועם כלים הבסיסיים, ניקוי תנור לא צריך להיות מטלה קשה – לא נפשית ולא פיזית. במדריך זה שנכתב על ידי אלכסנדר הרץ – מומחה לניקיון הבית נעזור לכם, עם טיפים מעולים: מדוע חשוב לנקות את התנור שלכם, באיזו תדירות כדאי לעשות זאת, ושלוש אופציות איך לגמור עם הניקוי עוד היום. ניקוי תנור עם סודה לשתייה ועם חומץ, ניקוי תנור עם מסיר שומנים, ואחרון חביב ניקוי תנור עם לימונים.
באיזו תדירות עליכם לנקות את התנור?
ישנם שלושה סימנים מובהקים המעידים שהגיע הזמן לנקות את התנור שלכם, אומר אלכסנדר. הראשון: נראות חיצונית. האם אתה רואים כתמים בדפנות או בשאריות מזון בתחתית התנור? האם הדלת מצופה או מוכתמת בשומן או שאריות מזון? מספר שתיים: ריחות רעים. כשאתם פותחים את התנור, האם נודף ממנו ריח לא נעים? ריחות לא נעימים יכולים להיווצר גם בתחילת תהליך האפייה רגע לפני שריחות הבישול גוברים עליהם. נסו להריח את התנור מיד עם ההתחלה. ולבסוף: עשן. תנור נקי לא אמור לפלוט עשן, ולכן זה יכול גם להצביע על הצטברות שאריות מזון שנשרפות.
תדירות שאתם משתמש בתנור בהחלט משפיע על התדירות שבה עליכם לנקות אותו. עבור בשלנים ואופים נלהבים בקביעות, כלל אצבע הוא לנקות אותו אחת לשלושה חודשים. אם הפעלת התנור היא לעיתים רחוקות (נניח, רק כמה פעמים בחודש), אפשר להסתפק בניקוי אחד או פעמיים בשנה. כמובן שימו לב לסימנים המפורטים לעיל, ואם משהו מעורר בכם חשד, אל תחכו עם הניקיון רק בגלל שלא עבר זמן רב מאז הפעם האחרונה.
מדוע חשוב ניקוי תנור?
ניקוי התנור בהחלט לא משימה משמחת לביצוע ולמרות זאת היא הכרחית. דעו דבר אחד, ניקוי באופן קבוע משפר את איכות המזון שאתם אוכלים.
"ריחות של כל השומן או שאריות מזון תקועים יכולים להשפיע על טעם המנה שהכנתם" אומר אלכסנדר.
נוסף על כך, תנור מלוכלך מושך אליו מזיקים: נמלים, זבובים, ג'וקים ועוד, לעיתים הם יכולים להשחיל ביצים או להשאיר אחריהם פליטות כמו הצואה. כל אלו, עלולים חס וחלילה להגיע ישירות לצלחת שלכם. מעבר למחשבה שאולי אכלתם ג'וק חחח, זה בהחלט לא בריא.
פונקציה של ניקוי עצמי בתנורים מתקדמים
ניקוי עצמי יכול להיות מועיל , אך רק אם, בדגש על "אם" התנור שלכם מלוכלך במידה קלה, אומר אלכסנדר.
כשלוחצים על כפתור הניקוי העצמי, התנור שלכם ננעל ומטפס לטמפרטורה גבוהה של מעלות 550 מעלות. חום זה עוזר להמיס ולהסיר את השומן והלכלוך, אך אם יש לכם הצטברות שאריות מזון רבה, הוא עלול לגרום לעשן – ובמקרים מסוימים, להדליק אף אש. לכן היזהרו!
"הכול עניין של תדירות," מסביר אלכסנדר. אם עברו חודשים רבים מאז שנתת לתנור שלכם ניקוי יסודי, אם הוא מכוסה בשאריות אוכל ונתזים של שומן, למען ביטחונך, הפשילו שרוולים ותבצעו ניקוי תנור באופן עצמאי.
אם תחליט בכל זאת ללכת על הניקוי עצמי, הוציאו תחילה את המדפים ונקו אותם בעצמכם (ראו הוראות למטה). מחזור הניקוי העצמי של התנור אורך כשעתיים (הזמן המדויק עשוי להשתנות בהתאם לסוג התנור) וכדאי להישאר בבית בזמן שהוא עושה את עבודתו, למקרה שמשהו ישתבש, ממליץ אלכסנדר. כאשר התוכנית מסתיימת, תראו אפר לבן בתחתית אותו תצטרכו לנקות לאחר שהתנור מתקרר.
איזה חומרים אתם צריכים עבור ניקוי תנור עצמי?
איך לנקות תנור – 3 אופציות מעולות:
- חומר לניקוי תנור מהחנות (מסיר שומנים): בעזרתו התהליך קל והמהיר ביותר ויסיר כמויות גדולות של שומן ולכלוך. האזהרה: חומר קנוי לניקוי תנור יכול להיות די כאוטי, כך שאם אתם רגישים לכימיקלים קשים אולי תעדיפו את גישה הטבעית, תוכלו לבחור באפשרות 2 או 3, אומר אלכסנדר.
- אבקת סודה לשתייה, מים, חומץ ובקבוק ריסוס: שיטה זו טובה אם יש המון הצטברות של שומן. תוכלו להכין משחה עם סודה לשתייה ומים שיצטרכו לשבת בין 10 – 12 שעות (או לילה), לכן וודאו שאתם מתזמנים נכון ויש לכם מספיק זמן.
- שתי לימונים ומים. זמן עבודה בערך 1-2 שעות; מתאים לביצוע אם התנור שלכם מלוכלך קלות והמדפים שלכם אינם זקוקים לניקוי יסודי.
- כפפות גומי : אל תשתמשו בכפפות חד פעמיות. זה חשוב במיוחד אם אתם הולכים על אפשרות הראשונה, מכיוון שתרצו הגנה טובה בין העור למסיר שומן, אומר אלכסנדר.
- משקפי מגן: כדי להגן על העיניים מפני חומרי הניקוי. לא תזדקקו לאלו עם אפשרות 2 או 3.
- עיתונים ישנים או מגבות: הניחו על הרצפה סביב התנור, למקרה שמשהו נוזל בזמן שאתם מנקים.
- סמרטוטי בד לחים או נייר סופג: כדי לנגב את הלכלוך לאחר ריסוס החומר. יתכן שתזדקקו ליותר מאחד אם התנור שלך מלוכלך במיוחד.
- ספוג רך או מברשת רכה במיוחד (בכדי לא לפגוע ולא לשרוט את התנור) מועיל במיוחד אם תתמודדו עם הרבה הדבקות של שומן ושאריות מזון.
- שקית אשפה גדולה: אתם תזדקקו לזה לניקוי המדפים אם בחרת באפשרות הניקוי הראשונה.
ניקוי תנור עם מסיר שומנים
- הוציאו הכול מהתנור שלכם – מדפים, אבן פיצה, מדחום וכו '.
- הניחו עיתונים או מגבות על הרצפה שמתחת לתנור שלכם.
- לבשו כפפות ומשקפי בטיחות. ריססו את התנור עם מסיר שומנים בחלק הפנימי של התנור, החלק הפנימי של הדלת, הצדדים, החלק התחתון, החלק העליון והפינות. אם יש לכם תנור חשמלי, אל תרססו על גופי החימום; במקום זאת, פשוט הרימו אותם והתיזו מתחת. אם יש לך תנור גז, אל תרססו במקום בו הגז עובר. סגרו את התנור כשתסיימו.
- תנו למסיר השומנים לעבוד במשך הזמן הרשום על התווית (רוב מסירי השומנים יצטרכו בין 20-30 דקות).
- בינתיים, הוציאו את מדפי התנור החוצה, ריססו אותם גם כן והניחו אותם בשקית אשפה גדולה מספיק. קשרו את השקית או סובבו את החלק העליון. השאירו את המדפים בשקית למשך זמן המופיע על תווית חומר הניקוי.
- בחולף הזמן, קחו סמרטוט נקי והרטיבו אותו במעט מים, פתחו את התנור ונגבו היטב את כל המשטחים. אם ישנם כתמים דביקים נוספים, השתמשו בספוג או במטלית מיקרופייבר או במברשת רכה כדאי להסיר את כל הלכלוך שנשאר. הקפידו לנקות בכל פינה ופינה גם בסדקים וחריצים, כך שלא תשאירו אחריכם עקבות לכלוך או חומרי ניקוי.
- הסירו את המדפים מהשקית ושטפו אותם בכיור עם מים חמים וסבון. שוב, השתמשו בספוג או מברשת רכה לפי הצורך. נגבו היטב עד הייבוש והחיזרו חזרה שוב לתנור. סיימתם!
ניקוי תנור עם סודה לשתייה ועם חומץ
- הוציאו הכול מהתנור שלכם – מדפים, אבן פיצה, מדחום וכו'.
- הניחו עיתונים או מגבות על הרצפה שמתחת לתנור שלכם.
- השתמשו בקערה קטנה ותערבבו 1/2 כוס סודה לשתייה עם 2 עד 3 כפות מים. אם הכמות הזאת לא מספיקה לכם, הוסיפו עוד עד קבלת מרקם סמיך. כמו משחה.
- לבשו כפפות חד פעמיות. מרחו את המשחה בחלק הפנימי של התנור, החלק הפנימי של הדלת, הצדדים, החלק התחתון, החלק העליון והפינות. אם יש לכם תנור חשמלי, אל תמרחו על גופי החימום; במקום זאת, פשוט הרימו אותם ומרחו מתחת. אם יש לך תנור גז, אל תמרחו במקום בו הגז עובר. סגרו את התנור כשתסיימו.
- אפשר למשחה לעבוד למשך 10 – 12 שעות, או למשך לילה שלם.
- בינתיים, שימו את המדפים בכיור המטבח שלכם וסגרו את פקק תעלת הניקוד(או באמבטיה, אם יש לכם מדפים גדולים במיוחד). מפזרים סודה לשתייה על המדפים ואז שופכים מעל את החומץ. שילוב זה צריך לבעבע. כאשר הבעבוע מפסיק, זה הזמן לחסות את המדפים במים. הפעילו את הברז עד שיזרמו מים רותחים עד לכיסוי המדפים במלואם.
- אפשרו למדפים השרייה נוספת בין 10 ל 12 שעות, או לילה שלם.
- לאחר 10 – 12 שעות, לבשו שוב את הכפפות וקחו סמרטוט נקי, פתחו את התנור ונגבו את כל המשטחים. אם ישנם כתמים דביקים או שומניים נוספים, השתמשו בספוג, מטלית מיקרופייבר או במברשת רכה כדי להסיר את השאריות.
- אם יש משחה שלא ירדה בקלות, הכניסו מעט חומץ לבקבוק ריסוס והתיזו אותו על המחשה. החומץ יגיב עם הסודה לשתייה כקצף מבעבע. קחו שוב את המטלית הלחה ונגבו את כל הקצף.
- הסירו מדפים מהמים ושפשפו בעזרת מטלית או מברשת ניקוי רכה עד שלא יהיה זכר לכל השומן והלכלוך.
- תייבשו טוב את המדפים והחזירו שוב לתנור. סיימת!
ניקוי תנור עם לימונים
- ממלאים בקערה בינונית ועמידה לחום התנור במים. חותכים שני לימונים לחצאים ומניחים אותם בקערה.
- מחממים את התנור ל -250 מעלות.
- לאחר החימום מניחים את הקערה בפנים על אחת המדפים. ומכוונים את השעון לשעה אחת.
- לאחר ההמתנה (מומלץ גם לשים שעון טיימר בנייד) פתחו את הדלת התנור ותנו לו להתקרר מעט.
- בעוד התנור עדיין חם (אך קריר מספיק כדי שתוכלו לגעת בפנים מבלי שיגרם לכם נזק), לבשו כפפות, קחו מטלית לחה ונגבו את כל המשטחים, כולל הגב, הצדדים, התחתית, החלק העליון, הדלת, הפינות והחריצים. במידת הצורך, השתמשו בספוג, מטלית מיקרופייבר או במברשת רכה בכדי להוריד כל כתם דביק ושומני בקלות רבה יותר. הקפידו לנגב היטב כך שתסירו את כל השומנים והלכלוך. סיימתם!