ברור שכתם זה דבר מבאס ולא משנה איפה, בין אם זה בספה מבד או על השטיח או אפילו על מזרון (למרות שאנו מכסים אותו בסדין). אך כאשר מדובר בכתם עובש זה כבר ממש סכנה בריאותית ולא רק עניין אסתטי. כתמי עובש עלולים להופיע כמובן לא רק על הרהיטים שלנו מבד, והמקום נוסף האהוב עליהם הוא האמבטיה, המטבח והשירותים. עובש נגרם במקומות שיש בהם לחות ועלול להופיע גם על קירות הבית, וזה לרוב בגלל רטיבות מהקיר החיצוני או המזגן. תופעות אלו מטרידות ביותר ולכן הכנו עבורם מאמר מקיף בראש וראשונה איך למנוע היווצרות עובש. ושנית איך לנקות עובש לבד מספות, ניקוי עובש לבד ממזרונים, מקירות ומשטיחים. כיוון שאי טיפול בכתמי עובש עלול לא רק לפגוע בפן הבריאותי, אתם חייבים לנקות אותו ברגע הגילוי, אי הטיפול בו עלול אף להיות הרסני לריהוט שלכם, כך שאתם עלולים להיפרד מכסף רב בלקנות אחד חדש. וזה לגמרי מיותר.

ניקוי עובש ממזרונים, מספות, משטיחים ומקירות מתחיל בגילוי מוקדם
ניקוי עובש עושים מוקדם ככל האפשר

זמן קריאה משוער: 8 דקות

מאפייני עובש

עובש זהו סוג של פטריות בצבע לבן המכסות שטחים כמו אוכל ושמטחים לחים. הם זקוקים ללחות על מנת להתפתח ואף יכולים לחיות בסביבה מימית.

בדומה לכל האורגניזמים הם זקוקים לאנרגיה ולכן הם מפרישים אנזימים המפיקים אנרגיה מאורגניזמים בסביבתם. פעולה זו מפרישה לאוויר רעלים שונים הפוגעים באורגניזמים אחרים.

עובש הוא אורגניזם אשר מייצר בתוחלת החיים שלו נבגים. אלו משנים את צבעם מלבן לאפור, ומתפתחים לנבגים שחורים. כשהם מגיעים לשלב בשלות הנבג נמס ומפשיט לכל עבר נבגים קטנים.

נבגים בקלות יכולים לחיות באוויר עם האבק עד שמגיעים למקום עם תנאי לחות ואנגריה זמינה לעיכול כמו מזרונים, ספות, שטיחים, אמבטיה ומטבח בו יש שאריות אוכל ושאריות עור מת.

גורמי סיכון לבריאות

עובש קיים רבות בטבע וכפי שנאמר נבגים קיימים בכל המקומות באוויר ואף באבק. כמות זו אינה מסוכנת לבני אדם ואין לנבגים תנאיים להתפתחות. אך ברגע שהנבג נוחת על מקום לח או רטוב עם חתיכת לחם לדוגמה הוא מתחיל להתרבות ונצפה על ידי העין האנושית רק לאחר התארגנות למושבות.

כאשר הכמות כבר גדולה  הם עלולים ליצור בעיות לאנשים בעלי מערכת חיסון חלשה או כאלה הסובלים מבעיות בדרכי הנשימה. כאמור ישנן סוגי עובש הפולטים רעלים, העובש עלול לחיות אף בדרכי הנשימה ולחיות בבית הבליעה ומשם לייצר רעלים הפוגעים במערכות הגוף.

מחקרים מראים שחשיפה ממושכת לעובש במיוחד בבית עשויה להוביל לאלרגיות קשות יותר ולסימפטומים כמו שיעול חריף וממושך, לחות בעיניים, חום, כאבי ראש, נזלת ובמקרה הקיצוני בעיות במערכת העצבית ואף למוות.

ולכן חשוב למנוע את היווצרות העובש ולמנוע סביבה לחה או רטיבות. במידה וכבר נוצר חייבים לבצע ניקוי עובש עם חומרים כימיים הקיימים היום בשוק או להזמין חברת ניקוי המתמחה בניקוי עובש.

איך למנוע היווצרות עובש על רהיטים והקירות

כפי שנאמר העובש חיי וקיים בסביבתנו בין אם נרצה או לא. הוא יכול לחיות ולהתרבות במזגנים או בכל מקום שיש בו לחות ורטיבות ולפעמים המצב בלתי נמנע להיווצרותו. אך שהוא לא יפתח למקומות נוספים כמו הרהיטים שלנו והארון בגדים יש להקפיד על כמה כללים.

  1. הקפידו לנקות את המזגן אחת לתקופה, זהו מקור מספר אחד להתפתחות העובש בחדרים ובסלון. קנו תכשיר ורססו ממנו קלות באזורים אסטרטגיים ונגבו את האזור לאחר 30 דקות. מומלץ לא להשתמש במזגן באתו היום.
  2. טיפול בקירות החיצוניים של הבית. אחת הבעיות השכיחות היא רטיבות קירות חיצוניים כתוצאה מגשם ובניין ישן. כאשר לקירות החיצוניים ישנן סדקים קטנים עם הזמן המים מכלכלים אל תוך הקיר. עד לבסוף יש סדק קטן שמגיע עד הבית. ומפה הלחות ואנרגיה זמינה עלולה לתת הזדמנות להתפתחות העובש.
  3. הקפידו להרחיק רהיטים הצמודים לקיר ועברו שם עם חומר לניקוי עובש אחת לתקופה בכדאי לתת טיפול מונע. כפי שנאמר עובש הנוצר במזרן או בספה ברוב הפעמים היא כתוצאה הריהוט צמוד לקיר או קרוב למזגן שיש בו רטיבות. מזגנים ישנים נוטים לפעמים טיפה לטפטף, כך שאם המזרון או הספה נמצאים מתחת למזגן הדבר הוא כר פורה להיווצרות העובש. הימנעו מכך!
  4. סיימתם מקלחת ? גרים לים הים בה הלחות גבוהה? אווררו את הבית ואת המקלחת. אוורור מונע מהלחות להצטבר, אוורור חלל הבית והחדרים ימנע היווצרות עובש שיכולת למנוע מלכתחילה. הקפידו על כך – זה גם נעים שיש אוויר רענן בתוך הבית.
  5. והכלל הכי חשוב – אם נוצר עובש אל תחכו – טיפול מיידי ימנע בעיות גדולות יותר, ניקוי עובש ברגע שרואים נקודות לבנות הוא הקל ביותר ומסוכן פחות לבריאות. נקודות אפורות סמן שהעובש מתחיל להתרבות, נקודות שחורות העובש הגיע לבגרות ומוכן להתפשט לחלקים נוספים לבית וזהו דבר מסוכן שעלול לא להוציא ואתכם מהמצב.

ניקוי עובש עם חומץ מספות

ניקוי עובש עם חומץ – היא בחירה מצוינת לנקות עובש מספות מבד . ועדיף להשתמש בחומץ לבן מזוקק הניתן למצוא בחנויות טבע.

ראשית נבחן את הספה ומקור העובש. אנו רוצים לוודא שאכן מדובר בכתם עובש ולא כתם אחר. עובש צריך להסריח כמו טחב או רטיבות ואף בריח חריף של ריקבון והוא עלול להיות בצבע לבן, ירקרק או שחור בצורה עגולה או אליפסטית, נקודות קטנות ובינוניות במרחקים קצרים.

אם אכן מדובר בעובש נכין תערובת של חומץ ומי סודה לשתייה על מנת לבצע ניקוי ספות מעובש באופן עצמאי.

כף אחת של סודה, כוס אחת של חומץ ושתי כוסות מים. נמזוג את התערובת לבקבוק עם מתג ריסוס, ונרסס שכבה קטנה על המשטח הנגוע.

כעת נבריש את האזור בעזרת מברשת עדינה משיערות, רצוי אחת כזו שלא עשויה מפלסטיק קשיח בכדאי לא לפגוע בסיבים.

נמתין עד שעה אך לא לפני שהכתם מתייבש, נספוג את הנוזלים בעזרת נייר סופג או מגבת ונייבש בעזרת פן לשיער. את הייבוש נעשה במרחק בטוח בכדאי לא לגרום לכוויות של הבד.

אם לא הצלחתם בניקוי הספות מעובש תוכלו לפנות אלינו חברת SOS Clean המתמחה בניקוי על סוגי הריפודים. אנו נבצע את המטלה של ניקוי עובש מספות בעזרת קיטור כך שלא היווצר נזק עתידי.

ניקוי עובש משטיחים

ניקוי שטיחים מעובש הוא נפוץ בקרב אוהבי שטיחים וניקיון. הדבר עלול להיווצר בניסיון כושל לניקוי שטיחים ללא ידע איך מנקים שטיחים לבד. גם ניקוי רצפה והרטבת השטיח ללא ייבוש הולם עלול לגרום להתפתחותו. אז הימנעו מכך, אם אתם שוטפים את הבית קפלו את השטיח, הרימו אותו למקום גבוהה ואל תתנו לו להתרטב. רטיבות קטנה והנחת השטיח על הרצפה מייד אחרי מספיקה לתנאים שהעובש צריך.  במידה והשטיח סינתטי – ניקוי עובש משטיחים אפשר לעשות בעזרת אלכוהול 70%. רססו מעט בעזרת מרססת שיש לכם בבית וייבשו את השטיח בעזרת פן. במידה ומדובר בשטיח מבד טבעי ניקוי עובש עם חומץ לבן היא בחירה טובה יותר. הדילול הוא 2 כוסות מים וכוס חומץ – לשפוך מעט על האזור, לחכות כ5 דקות ולנגב ולייבש. במידה ויש ברשותכם בבית חומר לניקוי שטיחים ביתי, זה יכול לעזור אם החומר מכיל מרכיבים לפירוק חיידקים ולחיטוי. השתמשו בו לפי ההוראות. ואם גם זה לא עוזר – הפתרון האחרון לניקוי שטיחים מעובש לפני שליחת השטיח לניקוי במפעל, הוא לקנות חומר להסרת עובש רב תכליתי. אל תשכחו לשטוף היטב את האזור במים ולייבש בשמש או בעזרת פן שיער.

ניקוי עובש ממזרונים

הסיבה הנפוצה להיווצרות עובש במזרן היא הצמדת המזרן לקיר או טפטוף ממזגן זולג. אז הימנעות מ2 הכללים האלה תמנע לכם כאבי ראש ולא רק טיפול נקודתי במפגע. ניקוי מזרון מעובש מתחיל בשורש הבעיה , כך שלנכון הוא לטפל בשורש ולא בטפל. נקו ותקנו את המזגן או את הקיר ורק לאחר מכן המשיכו למזרן. ניקוי עובש ממזרונים נעשה ב3 שיטות וכולם נועדו על מנת להרוג את מקור הפטריות ובכך לעצור את ההתפשטות:

  1. ניקוי מזרון מעובש בעזרת אקונומיקה
  2. תרסיס מקצועי לניקוי מזרון מעובש
  3. ניקוי בעזרת מסיר כתמים
  4. מי חמצן
ניקוי עובש ממזרונים
ניקוי עובש ממזרונים
  1. ניקוי מזרון מעובש בעזרת אקונומיקה הוא מסוכן כמובן לגוון המזרן. לכן אנו נדלל אותו כוס אחת בלבד ל4 ליטרים מים ונבדוק את ההשפעה שלו בפינה נסתרת.  הכינו תרסיס בבקבוק שנוח לשימוש אינו מפזר כמות גדולה ופיזור רחב. תנו לחומר לעבוד בין 5-10 דקות ונגבו בעזרת מגבת לחה במים וייבשו את באזור. אם הכתמים השחורים לא נעלמו ואין פגיעה בבד הגדילו את המינון.
  2. התרסיס אינו מתאים לניקוי ריפודים ומומלץ להשתמש בו רק במקרה קיצון.
  3. ניקוי עובש ממזרונים ניתן לעשות באמצעות מסיר כתמים או אבקת כביסה על בסיס אינזימים. תפקידם של האנזימים הוא בזירוז תהליכים כימיים לפירוק חלבונים והוא פועל על כתמים אורגנים כמו פטריות. ניתן לדלל 4 ליטר מים וכף מדידה של 60 גרם במים חמים. רססו מעט מהחומר המתינו כ30 דקות, ולנגבו את האזור בעזרת מברשת עדינה או מטלית מיקרופייבר לנגב עם מגבת נקייה ולייבש בעזרת פן שיער.
  4. ניקוי מזרון מעובש בעזרת מי חמצן – הוא חומר פעיל הידוע כחומר חיטוי מועיל הנעשה רבות בשימוש בתעשיית הרפואה. ניתן לרכוש אותו בריכוז של 3% ללא מרשם והוא יעיל על כל סוגי המיקרואורגניזמים. רססו מעל מהחומר ותנו לו 2-3 דקות עבודה. נגבו וייבשו את האזור.
  5. ניקוי עובש עם חומץ כבר אמרנו? גם במקרה של בד המזרן, אפשר בהחלט להשמיד את הפטרייה.

איך מנקים עובש מקירות מטבח אמבטיה וכו'

ראשית יש להבחין בחומרת הנזק בקיר או הקירות. אם העובש רק בתחילת דרכו, ניתן לטפל בו בקלות בעזרת ניקוי עובש עם חומץ או אקונומיקה מדוללת עם מים. או כל תרסיס אחר המכיל חומר חיטוי להשמדת חיידקים כמו למשל אלכוהול. או בחומר מקצועי שניתן לרכוש בחנויות. ניתן להשתמש גם במי חמצן פעיל 3% לטובת העבודה. חשוב לבצע ניקוי עובש בקיר כאשר גיליתם אותו לראשונה. הטיפול פשוט, רסס הברש נגב. אך אם המצב ידרדר למצב שיש בועות והקיר מתפורר ונסדק, ניקוי רגיל כבר לא יפתור את הבעיה. הנזק שנוצר מצריך טיפול יסודי שכבר מתבקש לקרוא להנדימן או בעל מקצוע המתמחה בשיפוץ קירות. הסיבה לכך שזה מצריך לקפל את שכבת הצבע שהתקלף ולנקות את השכבה התחתונה ולצבוע מחדש. במידה והקיר אינו אטום נדרש תיקון הקיר לאטימה על מנת למנוע היווצרות מים בסדקים.

ניקוי עובש מבד בשיטה המקצועית

שיטת ניקוי עובש מבד שאולי לא הכרתם, היא הזמנת חברה מקצועית לניקוי ריפודים. חברתנו SOS Clean כפי שכבר הבנתם הינה חברה המומחית בניקוי כתמי עובש מספות, ממזרונים ומשטיחים. לנו ידע וניסיון רב שנים בהשמדת משטחי העובש וחיטוי הבדים ואנו עושים זאת בשיטה פשוטה ויעילה – על ידי חומרים מקצועיים ומכונה לניקוי ריפודים.

את הניקוי אנו מתחילים בדרך כלל בריסוס מי חמצן בריכוז תעשייתי על מקור הבעיה. ומשם מרססים את כל המשטח הספה או המזרון להסרת שאריות הפטרייה והחיידקים לחיטוי עמוק ויסודי. ולבסוף שוטפים את הספה בעזרת מים חמים שמגיעים עד ל90 מעלות חום. שטיפה יסודית בשיטת הזרקה ויניקה מבטיחה שלא נשאר גרם של חומר ניקוי על הריפוד, מה שמבטיח שמיד בתום הייבוש אתם יכולים לחזור ולהשתמש חזרה בריהוט שאתם כל כך אוהבים.